logo Klaarzin

de nieuwjaarskalender

Ook de nieuwjaarskalender is een kalender met weekvrije dagen *1*1 om de huidige Gregoriaanse kalender te verbeteren. Een kalender met weekvrije dagen zorgt ervoor dat de datums elk jaar op dezelfde weekdagen zondag, maandag, etc. vallen. Zo ontstaat een altijddurende kalender. Zie de inleiding voor verdere uitleg.
De nieuwjaarskalender is gebaseerd op de wereldkalender. Met de nieuwjaarskalender wordt een verbetering van de wereldkalender beoogd. Werelddag spreekt niet tot de verbeelding. Nieuwjaar daarentegen is over de hele wereld een begrip. De nieuwjaarskalender verandert de wereldkalender op dit punt.
de nieuwjaarskalender

Nieuwjaar

Nieuwjaar wordt over de hele wereld gevierd met feesten en bijeenkomsten. Het is traditie om elkaar geluk te wensen voor het nieuwe jaar en goede voornemens te maken.
Deze reeds bestaande feestdag kan heel goed dienen als de bijzondere dag, die elk jaar niet valt op een weekdag. Met Werelddag zou men een nieuwe feestdag introduceren vlak voor Nieuwjaar. Dat zou de wereldwijde acceptatie frustreren. Het is daarom beter om de dag van Nieuwjaar te nemen als de bijzondere dag die geen onderdeel is van de week.

de opbouw van de nieuwjaarskalender

De nieuwjaarskalender heeft vier gelijke kwartalen van 91 dagen, Nieuwjaar en schrikkeldag niet meegerekend, want dat zijn weekvrije feestdagen. Omdat Nieuwjaar op 1 januari valt telt de maand januari 31 dagen. Daarom heeft, anders dan bij de wereldkalender, de laatste maand van het kwartaal 31 dagen. Maart, juni, september en december hebben dus 31 dagen. Voor een gelijke verdeling van weekvrije dagen over het jaar wordt de schrikkeldag halverwege het jaar geplaatst. Schrikkeldag komt aan het einde van juni, op 32 juni. Juni heeft 31 dagen, maar in schrikkeljaren 32 dagen. Februari heeft voortaan 30 dagen.
De week begint op zondag. De weekvrije dagen van Nieuwjaar en schrikkeldag worden voorafgegaan door een zaterdag en gevolgd door een zondag. Ze vallen in het weekend en verlengen dat met een (feest)dag, waarop niet gewerkt wordt.

Kerstmis

Door deze opbouw van de nieuwjaarskalender valt 25 december, Kerstmis, altijd op zondag. In de Gregoriaanse kalender zijn er vaak twee gebroken werkweken, namelijk wanneer Kerstmis en Nieuwjaar op een werkdag vallen. Maar in de Nieuwjaarskalender zijn die gebroken werkweken er niet meer. Het maken van roosters en het plannen van werk wordt daarmee in deze weken gemakkelijker. Dat is een economisch voordeel.
 nieuwjaarskalender

de nieuwjaarkalender in schema

Omdat de datums in elk kwartaal op dezelfde weekdag vallen, kan de nieuwjaarskalender met één kwartaal kort worden weergegeven. Januari komt daar apart bij, omdat januari vanwege Nieuwjaar een eigen datumindeling heeft.

de voordelen van de nieuwjaarskalender

De nieuwjaarskalender heeft alle voordelen die de wereldkalender heeft:
hij is altijddurend, begint altijd op dezelfde dag, kan elk jaar opnieuw gebruikt worden, heeft een eenvoudige structuur en is daardoor gebruiksvriendelijk. De kwartalen van gelijke lengte maken boekhouden, statistiek en administratie gemakkelijker. De maanden zijn regelmatig over het jaar verdeeld. Er is geen korte maand van 28/29 dagen meer.
Maar vergeleken met de wereldkalender komen er extra voordelen bij: Het jaar begint met Nieuwjaar als weekvrije dag. Nieuwjaar is over de hele wereld een begrip. Werelddag spreekt niet tot de verbeelding. Bovendien valt Kerstmis voortaan op zondag, waardoor twee gebroken werkweken per jaar verdwijnen. De nieuwjaarskalender betekent slechts een eenvoudige wijziging van de huidige Gregoriaanse kalender. De jaartelling, het systeem van schrikkeljaren en de namen van dagen en maanden blijven hetzelfde. De nieuwjaarskalender vormt geen radicale breuk met het verleden. Van de vele diverse kalenderontwerpen is de nieuwjaarskalender het minst ingrijpend en zeker niet revolutionair.

afweging

Natuurlijk verandert er wel iets; de datumindeling verandert enigszins. Van mei, juli, augustus en oktober vervalt dag 31. Slechts voor die vier dagen moet een andere datum van feestdagen, verjaardagen en jubilea gevonden worden (bv. de vorige of de volgende dag). Dat is wel te overzien.
Het is een redelijke conclusie dat tegenover de duidelijke voordelen van de nieuwjaarskalender slechts geringe nadelen staan. De overgang naar de nieuwjaarskalender is zeker de moeite waard.